Fálun Dáfá.hu

5. FEJEZET A GYAKORLATOK
 

ELSŐ GYAKORLAT: BUDDHA KINYÚJTJA EZER KEZÉT
Fo Zhan Qian Shou Fá

AZ ELV
Ennek a gyakorlatnak a lényege a kibontakozás és a felnyitás. Hatására megszűnnek az energiablokádok. Az energia a test belsejében és a bőr alatt erőteljesen mozgásba lesz hozva. A gyakorlatnál szintén automatikusan nagy mennyiségű energiát vesz fel az ember a világegyetemből. Ezen a módon a gyakorlók meridiánjainak százai már az elején fel lesznek nyitva. Ha ezt a gyakorlatot tanulja vagy végzi valaki, akkor az egy nagyon erős energiamezőt fog érezni. Az egész testben egy melegségérzés keletkezik majd. Ezt az okozza, hogy az összes energiacsatorna felnyílik a testben és átjárható lesz. Bár a gyakorlatnak összesen csak nyolc viszonylag könnyű mozgáseleme van, makroszkópikusan azonban sok dolgot irányít, melyek a teljes művelési módszer által fognak létrejönni. Ezzel egy időben a gyakorlók nagyon gyorsan egy energiamezőbe lesznek helyezve. Ezt a gyakorlatot alapgyakorlatként kell végezni. Ha a gyakorlatokat végezzük, akkor evvel a gyakorlattal kell kezdeni. Ez a művelést megerősítő módszerek egyike.

MANTRA:

Shen Shen He Yi, Dong Jing Sui Ji;

Ding Tian Du Zun, Qian Shou Fo Li.

 

KIINDULÓ HELYZET
Álljunk lazán. A lábak a vállszélességnek megfelelően helyezkednek el egymástól. Enyhén hajlítsuk be a lábakat. A térdek és a csípő ellazulnak. A test laza marad, anélkül hogy elernyedne. Az áll könnyedén hátra van húzva, miközben a nyelv a szájpadlást érinti. A felső és alsó fogsor nem érinti egymást. A száj zárva marad. A szemek is könnyedén be vannak csukva. Az arc nyugalmat és harmóniát sugároz.

LIANG SHOU JIEYIN
MINDKÉT KÉZZEL A JIEYIN-POZÍCIÓT FELVENNI

Mindkét kéz felemelkedik, és a tenyerek eközben felfelé mutatnak. A hüvelykujjak végei könnyedén érintik egymást. A többi négy ujj szorosan egymás mellett marad. A két kéz egymáson nyugszik. A férfiaknál a bal kéz van felül, a nőknél a jobb. A kezek az alhas előtt egy ovális kört képezve helyezkednek el. A felkarok könnyedén előre vannak fordulva. Mindkét könyök könnyedén meg van emelve, hogy a hónaljak szabadon maradjanak (1-1 kép).

MI LE CHEN YAO
MAITREYA-BUDDHA NYÚJTÓZKODIK

A kezek összezárva, lassan felemelkednek a Jieyin-pozícióból. A kezek a fej előtt szétválnak. A tenyerek lassan felfelé fordulnak. A fej fölött a tenyerek felfelé mutatnak, és a két kéz ujjhegyei egymás felé néznek (1-2 kép). Az ujjhegyek közötti távolság körülbelül 20-25 centiméter. Majd a fej és a kéz felfelé nyúlik és a lábak a földhöz nyomódnak. 2-3 másodperc erejéig az egész test nyújtózkodik. Azután az egész testet hirtelen kilazítjuk. A térdek és a csípő újra ellazulnak.

RU LAI GUAN DING
A TATHÁGATA-BUDDHA ENERGIÁT ÖNT A FEJTETŐBE

Az előző mozdulatot követően (1-3 kép) a kezek egyszerre 140 fokban kifelé fordulnak és egy tölcsért képeznek. A csuklók kiegyenesednek, a kezek lassan leereszkednek. A leeresztésnél a tenyerek a mellkas felé mutatnak. A távolság a kéz és a mellkas között kevesebb, mint 10 centiméter. A kezek tovább ereszkednek az alhasig (1-4 kép).

       1-5

SHUANG SHOU HESHI
MINDKÉT KÉZZEL A HESHI-POZÍCIÓT FELVENNI

Ahogy elérték a kezek az alhasat, megfordulnak úgy, hogy a kézhátak egymás felé mutatnak. Végül a kezeket mellmagasságba emeljük és a Heshi-pozícióba helyezzük (1-5 kép). Eközben mindkét kéz ujjai és a kézfejek eleje egymáson fekszik. A tenyerek nem érintik egymást. Mindkét könyököt meg kell emelni. Az alkarok egy egyenes vonalat képeznek. A kezek minden mozdulatnál, a Heshi- és Jieyin-pozíciókat kivéve, a lótusz-tartásban maradnak. Ez a további gyakorlatokra is érvényes.

ZHANG ZHI QIAN KUN
A KEZEK AZ ÉG ÉS A FÖLD FELÉ MUTATNAK

A Heshi-pozícióból kiindulva szétválnak a kezek és körülbelül 2-3 centiméter távolságot vesznek fel egymástól (1-6 kép). Ezzel egyidőben elfordulnak a kezek. A férfiaknál a bal kéz fordul a mellkashoz befelé és a jobb kéz kifelé. A nőknél ez fordítva van. A férfiaknál ekkor a bal kéz van felül; a nőknél a jobb kéz van felül. A kezek és az alkarok egy egyenes vonalat képeznek. Azután a felül lévő kéz és kar kinyújtózkodik átlósan felfelé oldalra, és a tenyér eközben lefelé mutat (1-7 kép). A felül lévő kéz körülbelül fejmagasságban van. Az alul lévő kéz továbbra is a mellkas előtt marad, és itt a tenyér felfelé mutat. A felső kar ki lesz nyújtva. Egyidejűleg a fej felfelé nyújtózkodik, és a lábak keményen nyomódnak a földhöz, hogy az egész test kinyújtózzon és megfeszüljön. Körülbelül 2-3 másodperc után egyszerre feloldódik a feszültség az egész testben. A kezek visszatérnek a mellkashoz a Heshi-pozícióba.

Azután még egyszer el lesznek fordítva a kezek: A férfiaknál ezúttal a jobb kéz van felül, a bal kéz pedig alul (1-8 kép). A nőknél pedig fordítva.

     

A mozdulatot fordítva, a fent leírtaknak a tükörképeként ismételjük meg (1-9 kép). A nyújtózkodás után ellazul a test. A kezek visszatérnek a Heshi-pozícióba a mellkas elé.

JIN HOU FEN SHEN
AZ ARANY MAJOM KETTÉOSZLIK

Kiindulva a Heshi-pozícióból a kezek szétválnak és két oldalra kinyúlnak, míg egy egyenes vonalat nem képeznek a vállakkal. A fej felfelé nyújtózkodik, a lábak keményen nyomódnak a földhöz, miközben a két kéz erőteljesen oldalra nyúlik. A test kinyújtózkodik mind a négy irányba és körülbelül 2-3 másodpercre megfeszül (1-10 kép). Azután a feszültség az egész testben egyszerre, hirtelen oldódik fel. A kezek visszatérnek a Heshi-pozícióba a mellkas elé.

   

Shuang Long Xia Hai
Két sárkány merül a tengerbe
Mindkét kezet, a Heshi-pozícióból kiindulva, egyszerre nyújtjuk ki a test előtt ferdén lefelé. A kinyújtott és egymással párhuzamosan álló kezek 30 fokos szöget zárnak be a testtel (1-11 kép). A fej felfelé nyújtózkodik, a lábak keményen a földhöz nyomódnak. Az egész test kinyúlik és megfeszül 2-3 másodpercig. Azután a feszültség egyszerre, hirtelen oldódik fel az egész testben. A kezek visszatérnek a Heshi-pozícióba a mellkas elé.

Pu Sa Fu Lian
Bodhiszattva a lótuszvirágokra helyezi kezeit
Mindkét kezet, a Heshi-pozícióból kiindulva, egyszerre nyújtjuk ki a test mellett lefelé (1-12 kép). A test mellett elhelyezkedő karok 30 fokos szöget zárnak be a testtel. A fej felfelé nyújtózkodik, a lábak keményen a földhöz nyomódnak. Az egész test kinyúlik és megfeszül 2-3 másodpercig. Azután a feszültség egyszerre, hirtelen oldódik fel az egész testben. A kezek visszatérnek a Heshi-pozícióba a mellkas elé.

Luo Han Bei Shan
Arhat a hátán cipeli a hegyet
Mindkét kezet, a Heshi-pozícióból kiindulva, egyszerre nyújtjuk ki hátrafelé (1-13 kép). A tenyerek eközben hátrafelé mutatnak. Ahogy a kezek a hátrafelé vezető úton elhagyják a test oldalát, hajlítsuk be lassan a csuklókat. A test mögött a csuklók 45 fokos szögben vannak behajlítva. A fej felfelé nyújtózkodik, a lábak keményen a földhöz nyomódnak. Az egész test kinyúlik és megfeszül 2-3 másodpercig. A test egyenes marad és nem dől előre, az erő pedig a mellkasban van. Azután a feszültség egyszerre, hirtelen oldódik fel az egész testben. A kezek visszatérnek a Heshi-pozícióba a mellkas elé.

Jin Gang Pai Shan
Vadzsra tolja a hegyet
Mindkét kezet, a Heshi-pozícióból kiindulva, egyszerre toljuk előre és az ujjhegyek eközben mutassanak felfelé. A kar vállmagasságban van. Ha ki vannak nyújtva a karok, a fej felfelé nyújtózkodik és a lábak keményen a földhöz nyomódnak. Az egész test kinyúlik és megfeszül 2-3 másodpercig (1-14 kép). Azután a feszültség egyszerre, hirtelen oldódik fel az egész testben. A kezek visszatérnek a Heshi-pozícióba a mellkas elé.

 

     

1-16

DIE KOU XIAO FU
A KEZEKET AZ ALHAS ELŐTT KERESZTEZNI

A kezeket lassan eresszük le és a tenyerek forduljanak a has felé. Távolságot tartva egymás között keresztezzük a kezeket az alhas előtt (1-15 kép). A férfiaknál a bal kéz van belül, a nőknél a jobb kéz. A külső kéz tenyere a belső kéz hátára mutat. A távolság a két kéz között, valamint a belső kéz és alhas között körülbelül 3 centimétert tesz ki. Ezt a kéztartást körülbelül 40-100 másodpercig tartjuk fenn.

ZÁRÓHELYZET
Mindkét kézzel felvesszük a Jieyin-pozíciót (1-16 kép).

 

MÁSODIK GYAKORLAT: FÁLUN-KARÓÁLLÁS
Fálun Zhuang Fá

AZ ELV
A Fálun-karóállás a nyugodt állógyakorlatokhoz tartozik. Ez a gyakorlat a kerék tartásának négy helyzetéből áll. Ha ezt a gyakorlatot gyakrabban végzi az ember, akkor az egész test kitárul és felnyílik. Ez egy sokoldalú művelési módszer, mely elősegíti a bölcsességet és fokozza a művelési erőt. Magasabb művelési szintre vezeti a gyakorlót, és megerősíti az isteni képességeket. A mozdulatok viszonylag egyszerűek. Az ezek által kiművelendő dolgok azonban különösen tartalmasak és nagyon sokoldalúak. Az, aki most kezdte el végezni ezt a gyakorlatot, először nagyon nehéznek fogja érzi karjait, és egy kellemetlen húzódást is érezni fog karjaiban. A gyakorlat végzése után viszont azonnal lazának érzi magát. Nem érez olyan fáradtságot, mint a fizikai munka után. A gyakorlás idejének növelésével és sűrűbb végzésével érezni lehet a forgó Fálun-t a karok között. Ennél a gyakorlatnál a mozdulatoknak természeteseknek kell lenniük. Nem szabad szándékosan arra törekedni, hogy ide-oda ingadozzon a test. Az normális, ha ennél az állógyakorlatnál könnyedén megmozdul a test. Azonban feltétlenül el kell kerülni, hogy erősebben ingadozásba jöjjön. Minél hoszabb ideig gyakorol valaki, annál jobb. A gyakorlás időtartama tehát személyenként változó. Ha a gyakorlásnál eléri az ember a nyugalmi állapotot, akkor tudatában kell lennie annak, hogy gyakorol. Ezt a tudatosságot meg kell őrizni.

 

MANTRA:

 

Sheng Hui Zeng Li, Rong Xin Qing Ti;

Si Miao Si Wu, Fá Lun Chu Qi.

KIINDULÓ HELYZET
Álljunk lazán. A lábak a vállszélességnek megfelelően helyezkednek el egymástól. Enyhén hajlítsuk be a lábakat. A térdek és a csípő ellazulnak. A test laza marad, anélkül hogy elernyedne. Az áll könnyedén hátra van húzva, miközben a nyelv a szájpadlást érinti. A felső és alsó fogsor nem érinti egymást. A száj zárva marad. A szemek is könnyedén be vannak csukva. Az arc nyugalmat és harmóniát sugároz.

LIANG SHOU JIEYIN
Mindkét kézzel a Jieyin-pozíciót felvenni (2-1 kép)

TOU QIAN BAO LUN
A FÁLUN-T A FEJ ELŐTT TARTANI

A Jieyin-pozícióból a kezek lassan felemelkednek az alhastól, eközben lassan szétválnak. Ha a kezek elérték a szemöldök magasságát, fordítsuk a tenyeret az arc felé. Az ujjhegyek egymás felé mutatnak körülbelül 15 centiméternyi távolságban. A karok egy kört képeznek. Az egész test ellazul (2-2 kép).

FU QIAN BAO LUN
A FÁLUN-T AZ ALHAS ELŐTT TARTANI

A kezek lassan leereszkednek az alhasig a tartás megváltoztatása nélkül (2-3 kép). Mindkét könyök megemelkedik, hogy a hónaljak szabadon maradjanak. A tenyerek felfelé mutatnak, az ujjhegyek egymás felé. A karok egy kört képeznek.

TOU DING BAO LUN
A FÁLUN-T A FEJ FÖLÖTT TARTANI

A kezek lassan a fej fölé emelkednek a tartás megváltoztatása nélkül. A karok a fej fölött tartják a Fálun-t (2-4 kép). A tenyerek lefelé néznek, az ujjhegyek egymás felé mutatnak. Az ujjhegyek közötti távolság körülbelül 20-30 centimétert tesz ki. A karok egy kört képeznek. A vállak, a karok, a könyökök és a csuklók is ellazulnak.

 2-1 2-2 2-3 2-4

LIANG CE BAO LUN
A FÁLUN-T MINDKÉT OLDALON TARTANI

A kezek lassan leereszkednek a fej oldalaihoz (2-5 kép). A tenyerek a fülek felé néznek. A vállak ellazulnak. Az alkarok egyenesen maradnak. A kezek ne legyenek túl közel a fülekhez.

Die Kou Xiao Fu
A kezeket az alhas előtt keresztezni

A kezek leereszkednek az alhas elé és ott keresztezzük őket, anélkül, hogy eközben megérintenék egymást (2-6 kép).

2-5 2-6 2-7

ZÁRÓHELYZET
Mindkét kézzel felvesszük a Jieyin-pozíciót (2-7 kép). A gyakorlat ezzel be van fejezve.

 

HARMADIK GYAKORLAT: A KÉT KOZMIKUS PÓLUS ÖSSZEKAPC
Guan Tong Liang Ji Fá

AZ ELV
Ez a gyakorlat egy olyan módszer, mellyel a kozmikus energiát a testi energiával összekeverjük és keresztüláramoltatjuk rajta. Eközben sok energia lesz kilökve és felvéve, úgyhogy a gyakorló teste viszonylag rövid idő alatt meg lesz tisztítva. Az energia kilökésén és felvételén kívül még fel is lehet nyitni az emberi testen a fejtetőn és a talpak alatt lévő csatornákat is. A kezek követik az energia folyását a testben, valamint az energiamechanizmust a testen kívül. Az energia a kéz felemelésével kitör a fejtetőből és eléri a világegyetem legfelsőbb pólusát. A kéz leeresztésével pedig kiáramlik a talpakból és eléri a világegyetem legalsóbb pólusát. Ha visszatér az energia az egyik pólusból, újra az ellenkező irányba áramlik. Ezt az eljárást kilencszer ismételjük meg.

Az egy kézzel végzett fel- és lefelé irányuló mozdulatok (Chong Guan) után következnek a két kézzel végzett fel- és lefelé irányuló mozdulatok. A kilencedik ismétlés után a Fálun-t két kézzel négyszer az óramutató járásával megegyező irányba forgatjuk el, hogy a testen kívüli energiát újra visszaforgassuk a testbe. Azután a kezekkel felvesszük a Jieyin-pozíciót, és a gyakorlat be van fejezve.

A gyakorlat végzése előtt képzeljük el, hogy két nagy hordó vagyunk, melyek kiegyensedve állnak az Ég és a Föld között, ezek gigantikusak és elképzelhetetlenül hatalmasak. Ez segít az energia vezetésében.

MANTRA:

 

Jing Hua Ben Ti, Fá Kai Ding Di;

Xin Ci Yi Meng, Tong Tian Che Di.

 

KIINDULÓ HELYZET
Álljunk lazán. A lábak a vállszélességnek megfelelően helyezkednek el egymástól. Enyhén hajlítsuk be a lábakat. A térdek és a csípő ellazulnak. A test laza marad, anélkül hogy elernyedne. Az áll könnyedén hátra van húzva, miközben a nyelv a szájpadlást érinti. A felső és alsó fogsor nem érinti egymást. A száj zárva marad. A szemek is könnyedén be vannak csukva. Az arc nyugalmat és harmóniát sugároz.

LIANG SHOU JIEYIN
Mindkét kézzel a Jieyin-pozíciót felvenni (3-1 kép)

SHUANG SHOU HESHI
Mindkét kézzel a Heshi-pozíciót felvenni (3-2 kép)

DAN SHOU CHONG GUAN
EGY KÉZZEL VALÓ MOZDULAT

A Heshi-pozícióból kiindulva az egyik kéz felfelé mozog, a másik kéz lefelé. A kezek lassan követik a testen kívüli energiamechanizmust.

A test energiája követi a kezek fel- és lefelé irányuló mozdulatait (3-3 kép). A férfiaknál először a bal kéz mozdul felfelé, a nőknél először a jobb kéz. A kéz ferdén emelkedik a fej előtt lassan felfelé és tovább emelkedik a fej fölé, miközben a férfiak jobb keze (a nőknél a bal kéz) lassan leereszkedik. Azután a kezek megcserélik helyzetüket és felváltva mozognak fel és le (3-4 kép).

Mindkét kéz tenyere a test felé néz. A tenyerek és a test közötti távolság kevesebb, mint 10 centiméter. Az egész test ellazul. Egy kéznek a fel- és lefelé irányuló mozdulata számít egy egységnek, melyet kilencszer kell megismételni.

SHUANG SHOU CHONG GUAN
MOZDULAT MINDKÉT KÉZZEL

Az egy kézzel végzett mozdulat után a férfiak bal keze (a nőknél a jobb kéz) fent marad. A másik kéz aztán szintén felemelkedik. Mindkét kéz fent van (3-5 kép). Aztán mindkét kéz egyszerre mozog lefelé (3-6 kép).

A két kézzel végzett mozdulatnál a tenyerek a test felé néznek. A tenyerek és a test közötti távolság kevesebb, mint 10 centiméter. Egy kéz fel- és lefelé irányuló mozdulata számít egy egységnek, amelyiket kilencszer kell megismételni.

  3-1 3-2 3-3 3-4 3-5

SHUANG SHOU TUI DONG FÁLUN
A FÁLUN-T MINDKÉT KÉZZEL FORGATNI

Miután a két kézzel végzett fel- és lefelé történő mozdulat kilencszer meg lett ismételve, a kezek a fejtől kezdve lefelé mozognak a mellkas előtt az alhasig (3-7 kép).

Mihelyt elérték a kezek az alhasat, a Fálun az alhas előtt mindkét kézzel az óramutató járásával egyirányba lesz forgatva (3-8 kép, 3-9 kép). A forgatásnál a férfiak bal keze (a nőknek a jobb keze) belül található. A két kéz közötti távolság és a belső kéz és az alhas közötti távolság mindegyike körülbelül 2-3 centimétert tesz ki.

A Fálun-t négyszer kell forgatni az óramutató járásával megegyező irányba, hogy a testen kívül lévő energia vissza legyen forgatva a testbe. A Fálun forgatásánál a kezek ne hagyják el az alhas területét.

    3-6 3-7 3-8 3-9 3-10

ZÁRÓHELYZET
A kezeket a Jieyin-pozícióba helyezzük, és a gyakorlat be van fejezve (3-10 kép).

 

NEGYEDIK GYAKORLAT: A FÁLUN-ÉGI KÖR
Fálun Zhou Tian Fá

AZ ELV
Ennek a gyakorlatnak a célja abban rejlik, hogy az emberi test energiáját nagy felületen áramoltassa. Eközben az energia nem csak egy vagy több meridiánon keresztül áramlik, hanem megszakítás nélkül kering a teljes Yin-oldaltól a teljes Yang-oldalhoz. Ennek a gyakorlatnak a hatása túllépi az átlagos módszereket, melyek a meridiánok, a nagy és kis égi kör felnyitására irányulnak. Ez egy haladó szintű művelési módszer. Az első három gyakorlat alapján az egész test energiacsatornáit, beleértve a nagy égi kört is, lépésről lépésre fentről lefelé gyorsan fel lehet nyitni. Ennek a gyakorlatnak a legnagyobb különlegessége abból áll, hogy a Fálun forgása által kijavítja az emberi test helytelen állapotait. Az emberi test egy mikrokozmoszként vissza lesz állítva az eredeti állapotába, és az energia akadálytalanul körözhet az egész testben. Ha valaki elérte ezt az állapotot, akkor az egy nagyon magas szintet ért el a világi Fá művelésénél. Ennél a gyakorlatnál a kezek az energiamechanizmust követik. A mozdulatok nyugodtak, lassúak és körkörösek.

MANTRA:

 

Xuan Fá Zhi Xu, Xin Qing Si Yu;

Fan Ben Gui Zhen, You You Si Qi.

KIINDULÓ HELYZET
Álljunk lazán. A lábak a vállszélességnek megfelelően helyezkednek el egymástól. Enyhén hajlítsuk be a lábakat. A térdek és a csípő ellazulnak. A test laza marad, anélkül hogy elernyedne. Az áll könnyedén hátra van húzva, miközben a nyelv a szájpadlást érinti. A felső és alsó fogsor nem érinti egymást. A száj zárva marad. A szemek is könnyedén be vannak csukva. Az arc nyugalmat és harmóniát sugároz.

LIANG SHOU JIEYIN
Mindkét kézzel a Jieyin-pozíciót felvenni (4-1 kép)

SHUANG SHOU HESHI
Mindkét kézzel a Heshi-pozíciót felvenni (4-2 kép)

4-14-24-34-44-5

A kezek elhagyják a Heshi-pozíciót és mindkettő egyszerre indul meg az alhas irányába. Eközben a tenyerek a test felé néznek. A tenyerek és a test közötti távolság kevesebb, mint 10 centiméter. A kezek az alhas fölött mozognak és a lábak belső oldalának mentén siklanak lefelé. Eközben előrehajolunk és mélyen leguggolunk (4-3 kép). Ha az ujjhegyek a földhöz közelednek, a kezek a lábujjhegyek fölött hátrafelé mozdulnak a sarkak külső oldaláig (4-4 kép).

Enyhén behajlított csuklókkal a kezek felfelé mozognak a sarkaktól a lábak hátoldalának mentén (4-5 kép).

A test ekkor felegyenesedik (4-6 kép). Az egész gyakorlat közben a kezek egyszer sem érinthetik meg a testet, máskülönben visszavezetnénk a kezeinkkel az energiát a testbe. Ha a kezek a hát mögött már nem tudnak tovább felfelé mozogni, üreges ökölbe (ökölbeszorítás úgy, hogy belül üreget hagyunk) szorulnak. Ekkor a kezek nem visznek magukkal energiát (4-7 kép).

Az öklöket előre hozzuk a hónaljak alatt. A karok a mellkas előtt keresztezik egymást. Nincs jelentősége annak, hogy melyik kar van felül és melyik kar alul. Ez érvényes úgy a férfiakra, mint a nőkre is (4-8 kép).

A vállak fölött nyílnak szét a kezek. Azután a kezek a karok külső oldalát követve mozognak, anélkül, hogy érintenék azokat – egészen a csuklóig mennek, míg végül a tenyerek egymás felé néznek. A tenyerek közötti távolság körülbelül 3-4 centimétert tesz ki. A kezeket és a karokat egy egyenes vonalban tartjuk (4-9 kép).

4-64-74-84-94-10

 

Ezt követően úgy forgatjuk a kezeket, mintha egy labdát tartanának, vagyis, a belső és a külső kéz helyet cserélnek. Azután a kezek az az alkarok belső oldalát követve mozognak a felkar irányába, anélkül, hogy érintenék ezeket. Ekkor a kezek a fej fölé lesznek emelve (4-10 kép). A kezeket a fej mögött kell csak keresztezni (4-11 kép).

Azután a kezek elhagyják ezt a pozíciót, és az ujjhegyek ekkor lefelé mutatnak. Így összekapcsolódik a hát energiája. Aztán a kezek a fej fölött a mellkasig mozognak (4-12 kép).

Ez az égi kör körforgása. Ezt a mozdulatsort kilencszer ismételjük meg. Azután a kezek a mellkas előtt az alhasig ereszkednek.

ZÁRÓHELYZET
A kezek újra a Jieyin-pozíciót veszik fel és ezzel a gyakorlat be van fejezve (4-14 kép).

 

4-11 4-12 4-13 4-14

 

ÖTÖDIK GYAKORLAT: AZ ISTENI KÉPESSÉGEK MEGERŐSÍTÉSE
Shen Tong Jia Chi Fá

AZ ELV
,,Az isteni képességek erősítése" egy olyan meditációs gyakorlat, melynél a Fálun-t Buddha kézmozdulataival forgatjuk. Arra szolgál, hogy megerősítse az isteni képességeket (beleértve a természetfeletti képességeket) és a művelési erőt. Ez egy sokoldalú gyakorlat, melynél több dolog művelendő egyszerre. Ez már a haladó szintet is átlépő gyakorlási módszer, amit korábban csak titokban gyakoroltak. Ezt a gyakorlatot dupla-lótuszülésben szükséges végezni. Ha az elején még nem tud valaki dupla-lótuszülésben ülni, akkor az végezheti ezt a gyakorlatot egyszerű lótuszülésben is. Végezetül azonban dupla-lótuszülésben kell végezni a gyakorlatot. Ennél a gyakorlatnál viszonylag erős az energiaáramlás. Az energiamező a test körül szintén elég nagy. Minél tovább marad a lótuszülésben valaki, annál jobb. A gyakorlási idő az adott tanítvány állapotától függ. Minél tovább gyakorol valaki, annál intenzívebben fejlődik a Gong. A gyakorlat végzése közben gondolatmentes állapotban vagyunk. Gondolatmentesek vagyunk, és a csendből a mozdulatlanságba lépünk be. A főtudat azonban tisztában van avval, hogy ő most a gyakorlatot végzi.

MANTRA:

 

You Yi Wu Yi, Yin Sui Ji Qi;

Si Kong Fei Kong, Dong Jing Ru Yi.

 

KIINDULÓ HELYZET
Üljünk lótuszülésbe. A hát és a nyak kiegyenesedik. Az áll könnyedén hátra van húzva. A nyelv a szájpadlást könnyen érinti, és a két fogsor pedig nem érinti egymást. A száj zárva marad. A test laza marad anélkül, hogy elernyedne. A szemek könnyedén be vannak csukva. A szív megtelik jósággal. Az arc nyugalmat és harmóniát sugároz. A kezek felveszik a Jieyin-pozíciót az alhas előtt (5-1 kép). Lassan nyugalomba süllyedünk.

ELSŐ KÉZMOZDULAT
Miközben megkezdjük a kézmozdulatokat, a szívnek követnie kell a gondolatok mozgását. A mozdulatoknak követni kell az energiamechanizmusokat, amiket a mester helyezett el. Ezeket lassan és egyenletesen kell végezni. A kezek a Jieyin-pozícióban maradnak és lassan felemelkednek. A fej előtt a kezek szétválnak a Jieyin-pozícióból. A tenyerek lassan felfelé kifordulnak. Amint a tenyerek teljesen felfelé néznek, a kezek elérték a végső helyzetüket (5-2 kép).

Azután szétválnak a kezek, és az ujjhegyek hátrafelé fordulnak. Miközben a kezek egy kört rajzolnak a fej fölött, lassan mozognak lefelé ferdén a fej előtt (5-3 kép). A könyököknek szorosan egymás mellett kell lenniük.

A tenyerek felfelé és az ujjhegyek előre néznek (5-4 kép). Azután a csuklók kiegyenesednek és kereszteződnek a mellkas előtt. A férfiaknál a bal kéz mozdul kívülre, a nőknél a jobb kéz.

   

  

Ha a kezek a keresztezés végén újra egy vonalat képeznek (5-5 kép), a külső kéz csuklója kifelé forduláskor egy ívet rajzol, hogy a tenyér felfelé nézzen és az ujjhegyek hátrafelé mutassanak. A kezet meglehetősen nagy erővel kell mozgatni. A keresztezés után a belső kéz tenyere fokozatosan lefelé fordul. Ha a kar egyenesen ki van nyújtva, a kéz kifelé fordul, hogy a tenyér kifelé nézzen. Közvetlenül a test előtt a kar lefelé mutat és 30 fokos szöget zár be a testtel (5-6 kép).

     

MÁSODIK KÉZMOZDULAT
Az előző pozíciót követve a bal kéz (a felső kéz) a belső oldalon lefelé megy. A jobb kéz megfordul, hogy a tenyér befelé mutasson, és felfelé megy. Az előző mozdulatot fordítva, tükrözve ismételjük meg. A kezek helyzete fel van cserélve (5-7 kép).

HARMADIK KÉZMOZDULAT
Ezt követően a férfiak jobb csuklója (és a nők bal csuklója) kiegyenesedik, hogy a tenyér a test felé mutasson. A kezek keresztezése után a mellkas előtt a tenyér lefelé fordul. A kéz lesüllyed előre az alsó combig. A kar egyenesre kinyújtva marad. A férfiak bal keze (és a nőknél a jobb kéz) úgy fordul meg, hogy a tenyér befelé mutat, majd felfelé mozog. A keresztezés után megfordul a kéz és a férfiaknál a bal váll irányába mozog, a nőknél a jobb váll irányába. Mihelyt ebbe a pozícióba ért, a tenyér felfelé néz, és az ujjhegyek előre mutatnak (5-8 kép).

NEGYEDIK KÉZMOZDULAT
Ekkor az előző mozdulatot fordítva, tükrözve ismételjük meg: A férfiak bal keze (a nőknél a jobb kéz) a belső oldalon mozog, miközben a férfiak jobb keze (a nőknél a bal kéz) a külső oldalon mozog. A kezek helyzete fel lesz cserélve (5-9 kép). A kézmozdulatokat nagyon folyékonyan és megszakítások nélkül kell végezni.

A GÖMB ALAKÚ ISTENI ERŐK ERŐSÍTÉSE
Az utolsó kézmozdulatot követően, a felső kéz belülre kerül és az alsó kéz kívülre. A férfiaknál a jobb kéz fordul el. Tenyérrel a mellkas felé ez a kéz lefelé mozog. A férfiak bal keze (a nőknél a jobb kéz) felfelé mozog. Ahogy a két alkar egy egyenes vonalban található a mellkas előtt (5-10 kép), a karokat kinyújtjuk a test mellé. Ugyanakkor a tenyerek lefelé fordulnak (5-11 kép).
A kezek a térdek fölött mozdulnak kifelé és a derék magasságában maradnak. Az alkar és a csukló ugyanolyan magasságban maradnak. A karok ellazulnak (5-12 kép).
Ezáltal a tartás által a testben található isteni képességek áttevődnek a karokra. A tenyér közepén melegséget vagy "nehézséget" is lehet esetlegesen tapasztalni. Olyan érzés is keletkezhet, mintha a kézen áram haladna át vagy mintha valami súlyos dolog lenne a kézben. Nem szabad azonban szándékosan ilyen érzésre törekedni –egyszerűen csak úgy hagyni, ahogy van. Minél hosszabb ideig tartja valaki ezt a pozíciót, annál jobb.

  

    

AZ OSZLOP ALAKÚ ISTENI ERŐK ERŐSÍTÉSE
A férfiak jobb kezüket (a nők a bal kezüket) behajlítják, a tenyér eközben befelé fordul. A kéz az alhashoz mozdul. Mikor elérte az alhas előtti pozíciót, a tenyeret felfelé fordítjuk. Ugyanakkor a férfiak bal keze (a nőknek a jobb keze) előre fordul és az állkapocshoz mozdul. Mihelyt a kéz elérte a vállmagasságot, a tenyeret lefelé fordítjuk.

Ha elértük ezt a pozíciót, az alkar és a kéz egyenes vonalban maradnak. A tenyerek egymás felé mutatnak (5-13 kép). Ezt a tartást olyan hosszú ideig kell végezni, amíg csak bírja az ember. Azután a felső kéz félkör alakban előre mozdul az alhas elé. Ugyanakkor az alsó kéz felemelkedik az állkapocsig, és a tenyér eközben lefelé fordul. A kar vállmagasságban marad. A tenyerek egymás felé mutatnak. Ezt a pozíciót tartani kell (5-14 kép). Minél hosszabb ideig gyakorolja valaki, annál jobb.

NYUGODT MEDITÁCIÓ
Az előbbi tartásból a felső kéz egy félkör alakban előre mozdul az alhas elé. A kezek a Jieyin-pozícióba kerülnek (5-15 kép). Lenyugszunk és megkezdődik a meditáció. Mélyen a mozdulatlanság állapotába lépünk. A főtudatnak azonban tisztában kell lennie azzal, hogy éppen a gyakorlatot végzi. Minél hosszabb ideig gyakorol valaki, annál jobb. Ezt a gyakorlatot olyan hosszan kell végezni, amíg csak lehetséges.

  

ZÁRÓHELYZET
Befejezésként a kezek a Heshi-pozíciót veszik fel. (5-16 kép) Kilépünk a meditáció csendjéből. A lábakat szétvesszük a lótuszülésből.

 


(Kiejtve "foah jahn chien-sho fah")

A verseket csak egyszer kell elmondani, minden egyes gyakorlat előtt közvetlenül, kínaiul. Minden gyakorlatnak megvan a saját verse, amit hangosan lehet mondani, vagy csak hallgatni a gyakorlat zenéjében.

("shuhn-shuhn huh-ee") A Szellem és a Test egyesül.

("dong-jing sway-jee") Mozdulj, vagy maradj mozdulatlan, az energia mechanizmusok szerint.

("ding-t'yen doo-zun") Olyan magas mint a menny és összehasonlíthatatlanul pompás.

("chyen-shoh foah-lee") Az Ezerkezű Buddha felegyenesedik.

("lyang-shoh jyeh-yin")

("mee-luh shuhn-yaow")

("tah tah-gah-tah") A Buddhák egy kategóriája.

("roo-lye gwahn-ding")

("shwahng-show huh-shr") A kéz mozgása folyamatos a gyakorlat közben, amikor a kezek szétválnak. Ebben a helyzetben, a tenyerek nyitva vannak, az ujjak ellazultak, de egyenesek. Mindkét kéz középső ujja ellazult, úgy hogy kissé befelé hajlított a tenyér közepe felé.

("jahng jrr chyen kun")

("jin-ho fun-shun")

("shwahng-long shiah-high")

("poo-sah foo-lyen")

("loah-hahn bay-shahn")

("vudge-rah") Itt ez a szó a Buddha harcos segítőire utal.

("jin-gahng pie-shahn")

("dieh-koe sheeow-foo")

("fah-lun jwahng fah")

("shung-hway zung-lee") A bölcsesség növekszik, és az erő megerősödik.

("rong-shin ching-tee") A szív harmonikus és a test megkönnyebbült.

("szz-meow szz-woo") Egy csodálatos és megvilágosult állapot.

("fah-lun choo-chee") A Fálun elkezd felemelkedni.

("toe-chien baow-lun")

("foo-chien baow-lun")

("toe-ding baow-lun")

("liang-tsuh baow-lun")

("gwahn-tong liang-jee fah")

("jing-hwa bun-tee") A test megtisztult.

("fah-kye ding-dee") A Fá felnyitja a felső és alsó energia csatornákat.

("shin-tszz ee-mung") A szív jóságos, az akarat erős.

("tong-t'yen chuh-dee") Elérni az ég zenitjét és a föld nadírját.

("dahn-show chong-gwan")

("shwahng-show chong-gwan")

("shwahng-show tway-dong fah-lun")

("fah-lun jo-tyen fah")

("shwen-fah jhr-sheeu") A Forgó Törvény eléri az ürességet.

("shin-ching szz-yoo") A szív tiszta, mint a tiszta jáde.

("fahn-bun gway-juhn") Visszatérni az eredeti, igaz önmagadhoz.

("yo-yo szz-chee") Fényt érzel, ahogy folyik.

("shun-tong jya-chr fah")

("yo-ee woo-ee") Amint szándékkal, még szándék nélkül.

("yin-sway jee-chee") A kézmozdulatok követik az energia mechanizmusokat.

("szz-kong fae-kong") Amint üres, még nem üres.

("dong-jing ru-yee") Mozdulj, vagy maradj mozdulatlan könnyedén.